Национален Парк Плитвице


Натиснете върху снимките, за да разгледате 360° интерактивни флаш панорами
Сферични 360 градуса панорами от Национален Парк Плитвице, Хърватска
Едно райско място, което планувам да посетя от повече от една година. След много плануване и едно отказване в последния момент, най-накрая стигнахме. Не случихме много на време ( или може би да?), но оставям да се насладите и вие на гледките, думите са излишни…

Площта на националния парк „Плитвишки езера“ според информация от ЮНЕСКО е 19479 ха, а според хърватски източници е 29482 ха, от които 22000 ха гори. Намира се в Източна Лика, между планините Мала Капела и Плешивица, в непосредствена близост до пътя, който свързва Загреб с Далмация. Най-високият връх на Мала Капела (1280 м) е и същевременно най-високото място в националния парк.
Общата площ на езерата е 217 ха, от които три четвърти се падат на двете най-големи езера: Козяк и Прошчанско езеро.
Националният парк „Плитвишки езера“ е уникален пример за физично-биохимична лаборатория на открито. Негов основен феномен е особеният начин на създаване на шуплестия варовик в резултат на строго определени взаимодействия между физикохимичните и биологичните особености на карстовата акватория при днешните климатични условия и условията на ненарушено природно равновесие. Чрез образуване на варовикова кора върху подводната растителност, в местата на преливане на водата възникват естествени бентове, от които долината на река Корана се преобразява в каскада от 16 стъпаловидно подредени проточни езера. (Инфо- Уикипедиа)