Пещера „Орлова чука“


Натиснете върху снимката, за да разгледате 360° Интерактивна панорама
Панорамен поглед 1

Съвместима с iPhone/ iPad версия


Панорамен поглед 2
 width=


Вход
 width=


Пещера поглед 1
 width=


Пещера поглед 2
 width=


Пещера поглед 3
 width=


Пещера поглед 4
 width=


Пещера поглед 5
 width=

Орлова чука е пещера в България. Намира се в близост до с. Пепелина, с. Широково, с. Острица и гр. Две могили, на 45 км от Русе. Тя е втора сред най-дългите пещери у нас с обща дължина на галериите 13 437 м. Температурата в пещерата е относително постоянна през цялата година (+14 градуса). Във входните си лесно достъпни части е облагородена и удобна за посещение. Има гид, който развежда туристите из дебрите на пещерата, която отново е открита за посещение съвсем скоро, след дълго прекъсване. През 1962 г. пещерата е обявена за природна забележителност. Пещера Орлова чука смайва и със завидната си красота на пещерните образувания. Изключителен интерес представлява огромният, граден милиарди години Пеещ сталактон, който при почукване, отронва звуци като от музикален инструмент.
Вероятно най-запомнящото се място в пещерата е Изворчето. Има поверие, че който отпие от водата му или просто натопи пръстите си в него, ще сбъдне най-съкровеното си желание. Сталагмитите, които се редят в галериите, са млечнобели и невероятно красиви образувания.
До входа на пещерата води стръмна пътека, по която са изградени стълби. От входната площадка се открива невероятна гледка към природен парк „Русенски Лом“ и красивите скални забележителности наоколо. (Инфо: Wikipedia)