Куклите- Ангели

2015

Изложба в Арт-къща с музей "Куклите" (12.2015г).

"Добре дошли в нашето арт-пространство!

Аз съм Жени Костадинова и съм основател на Арт-Къща „Куклите” – уникално място в сърцето на София – намираме се на ул. „Цар Самуил” 34 в къща на 100 години, паметник на културата. Работим от 3 години като музей на куклите, творилница за приложно творчество, арт-занималня и център за изкуства. При нас времето е спряло в една чудна приказка, в която цари вечно детство. Тези от вас, които веднъж прекрачат прага на вълшебната ни къща, ще искат да се връщат отново и отново, омагьосани от атмосферата и духа на Къщата и куклите, от отношението на екипа ни към всеки гост.

Създадох Арт-Къща „Куклите”, вдъхновена от Ванга, за която пиша и изследвам личността й вече 20 години. Легендарната пророчица от Рупите е извършвала древен ритуал с кукла „измолване на дете” – за семейства, които отдавна чакат рожба. С нейна помощ се раждат хиляди деца. През 1999 г. започнах да изработвам кукли, докато пишех втората си книга за Ванга, а през 2012 г. създадох Къщата на куклите.

Куклите са необичайни създания – те са прототип на човека, на Бога, на ролите ни в обществото и живота. Има десетки видове кукли: ритуални, фолклорни, сувенирни, порцеланови, театрални, интериорни, за игра... В нашия Музей ще видите изложени от всички видове – над 3000 кукли са представени като музейни експонати в 6 зали. Всяка кукла си има история, за която ще ви разкажем...

Ако още не сте били наши гости, заповядайте! Очаква ви една неизживяна приказка..."

Жени Костадинова

Натиснете върху снимката, за да разгледате панорамите от изложбата :