Панорамна глава Nodal Ninja Ultimate M2 Giga

Здравейте!
Отдавна искам да напиша тази статия, защото много хора ме питат с какво снимам панорамите. Нека да започваме!
Fanotec е компания с традиции (15 + години) и е една от най-известните и надеждни марки в света на панорамната фотография. Те имат много продукти, които отговарят на всяка (почти *) нужда на панографа.
* Те работят усилено върху двуосна панорамна моторизирана глава, при завършване на която няма да има "почти" :)

Днес ще пиша за най-модерната ръчна панорамна глава - единствената по рода си Nodal Ninja Ultimate M2 Giga. Това е статия, която има за цел да ви запознае как се ползва главата.
Всички характеристики са добре описани на уебсайта на най-големия дистрибутор на Nodal Ninja в Европа- Panosociety.com
Ръководството може да се намери ТУК
Тази панорамна глава е за Полу-професионалисти / Професионалисти и може да се ползва с оптика от 8 до 550мм в портретна ориентация и 700мм в пейзажна.

Ето кутията, в която се събират всички части- почти твърда, може да се пере в пералня. Единственият недостатък, който намирам, е че няма дръжки или уши, на които да се закачи за куката на статив примерно.

Препоръчително е при ползване на панорамната глава да се махне (ябълковидната) глава на статива и тогава да се инсталира ротатора на главата. В този случай съм ползвал Nodal Ninja RD16-II Advanced Panoramic Rotator, но също така може и RD8-II rotator, който има малко по-различна насоченост, а именно да се ползва с по-дълги обективи.


След това поставяме долното хоризонтално рамо. Забележете няколко малки детайла- инсталирал съм един стопер Arca-Swiss Style stop plate, който ми помага да сложа прецизно тази част, без да се налага да нагласям точни отделения.
Забележете и адаптора за снимане на надир-а M series nadir adapter, който е много полезен и спестява много часове за ретуширане пред компютъра. Без него също така камерата няма да може да се насочи директно към зенит-а, и даже може да я ударите в долното рамо и повредите.
Стоперът е инсталиран отляво, защото отдясно има лостче за махане на плочката/релсата и то пречи.

Следва инсталирането на вертикалното рамо с "Гига" плочката. Много е лесна смяната на Гига плочката с пръстена на М2 варианта на главата, ако сте купили първо М2 и след това сте ъпгрейднали до Гига варианта.
Гига плочката може да бъде завъртяна до 45 градуса, за да не пречи, ако снимате с по-широки обективи.

Финалната част от сглабянето е горното хоризонтално рамо. Може отново да забележите инсталирането на стопер, който ми помага да не нагласям на око всеки път началото на скалата. За това начало съм избрал 18 см. Може да видите и белите маркери, които съм сложил, за да ми напомнят за позициите на различните видове обективи, които ползвам. На снимките се вижда и една плочка дистанционер, без която не можете да движите клампата за камерата по рамото. 6mm spacer block
Тук разработчиците е можело да поставят маркер за центъра на плочката, но за съжаление, не са!Пръстенът с градусите на въртене има 2 позиции, които се ползват при различни обективи- 1.5,2,2.5 и 3.75 градуса. Каква е логиката на ползване- според камерата и дължината на обектива се преценява, колко градуса трябва да се завърти камерата с обектива. От това зависи кой спиращ пин ще активирате и от там колко градуса ще е удобно да следите на пръстена с градусите. Пример, за кроп камера и обектив 58 мм, вертикалния ъгъл на въртене с презастъпване 22% е 18 градуса, така че е удачно на ринга да гледаме деления с 1.5 градуса или 2. Преместването става след отвинтване на двата светло сиви винта и завъртането на пръстена на 180 градуса.

Как да нагласите точно долното и горно хоризонтално рамо, за да снимате панорами без грешки, не е част от този урок, но в интернет има достатъчно много и подробна информация.
Следва да поговорим за ротатора и неговите полезни функции. RD16-II е ротатор, който позволява въртене на следните градуси: 3.75; 5; 6; 7.5; 10; 12; 15; 18; 20; 24; 30; 36; 45; 60; 90; 120. Някои от тези градуси изискват ползването на двата винта за определяне на градусите за въртене ( има ги в комплекта). Единият от тези винтове е винаги на някоя позиция, докато другият се ползва само при нужда и си стои завинтен на винта, който застопорява генерално въртенето на ротатора. Това е било нещо, което ми е липсвало много с други модели панорамни глави. Интересното е, че винтовете са хванати с корда, за да не ги изгубите при изтърване, което също е много полезно и добре измислено. Следващото "умно" нещо са гумените тапички, които закриват дупките за смяна на градусите и не позволяват да влезе прах и мръсотия вътре в ротатора.
На втората и трета снимка се вижда следващото полезно нещо- маркерите за начало и край на панорамата. След като визуално сте определили началото на снимката, отвивате винта на най-долния черен пръстен и нагласявате нулата да съвпада с вертикалния маркер на основното тяло. След това определяте края на снимките и премествате горния син пръстен, така че неговия маркер да съвпадне с ъгъла. Когато снимате панорама от 1 ред не е проблем да пропуснете тези настройки, но при повече редове и колони е задължително, за да не се чудите после кой кадър от кой ред е. При 1000+ кадъра това става сериозен проблем.


Така изглежда панорамната глава, готова за снимки:Следва да поговорим за най-интересната част- "ветрилото" или Гига плочата.
На вертикалното рамо се виждат лостовете с ограничителните пинове. Активирате с вдигане този, който ви върши работа за избрания обектив. Всеки лост има по два пина, които отговарят за различни градуси. Трябва да се внимава кой точно от двата е влязъл в дупката на Гига плочата, за да се спазват определените градуси. Когато пина влезе в някоя дупка, това спира движението на горното рамо, докато не се смъкне лоста и премести до следващата позиция.
На плочката се виждат и две други тъмно сини лостчета- те са ограничители за въртенето ѝ, също като маркерите на ротатора. За да не се чудите какво сте правили миналото лято, ползвайте ги! Когато знаеш, че си снимал 5 реда с 9 колони е много лесно да подредите снимките и сглобите панорамата! Да пропускате позиции или да има някъде в повече означава много безсънни часове...

Ограничителите на Гига плочката имат малко лостче в единия край, което помага за промяна на позицията на стопера в крайни положения.


Последното нещо, на което искам да обърна внимание, е винта за регулиране на силата на триене на горното рамо спрямо вертикалното.

Ето и таблицата, която съм направил да ми напомня за различните градуси на въртене на различните обективи. В Интернет има много калкулатори, които могат да ви помогнат да направите подобна за вашата техника.

На следващата снимка се вижда едно по-различно приложение на панорамната глава- като стойка (gimble) за дълги обективи. Те се захващат директно за вертикалното рамо и ротатора следва да се "освободи" и да се движи свободно.

Примерни панорамни снимки с висока резолюция (гигапикселови панорами), направени с тази глава, могат да се разгледат ТУК

Няколко забележки.
Ако сериозно мислите да се занимавате с панорамна фотография, купете си най-добрата възможна глава, която може да си позволите. Това го казвам на базата на 11+ години снимане на панорами и ползването на 4 различни панорамни глави и 4 статива. Надежността и гъвкавостта на панорамните глави на Nodal Ninja ще ви спестят много безсънни нощи.

Ако сте решили да закупите оборудване за панорами на Nodal Ninja и сте в Европа, може да използвате долния код за отстъпка 5% от сайта на Panosociety.com.