Ricoh ThetaZ1

Малка камера с големи възможности

For English vversion of the review please go HERE
В края на 2013, аз и моя колега Иво Христов, бяхме първите в България, които имаха не една, а 4 камери Ricoh Theta, версия 1. Почти никой не беше чувал за сферични панорами, камо ли за подобни камерки.
От тогава мина много време и днес ще погледнем 6-то поколение камера, а именно Theta Z1 (51 Gb).
Мога съвсем съвестно да кажа, че за 8 години нещата са се подобрили съществено- по-голям сензор(1"), по-голямо изображение, RAW (DNG), снимане на 360 видео със звук /4 канален/.
Размери на камерата: 48мм (W) × 132.5мм (H) × 29.7мм (D)
Размери на снимката: 6720x3360 пиксела (7296х3648 пиксела, когато е събрана в 2:1 панорама)
Тегло на камерата: 182 грама
Интересното за мен са добавките (plugins), които могат да се инсталират и да изпълняват специфични функции, даже и без да имате телефон.
Тези, които съм ползвал най-много са:

 • Time Shift Shooting
 • DualFisheye RAW - има 3 режима- bracket (снима 9 кадъра през 1 EV стъпка), burst (снима 9 кадъра много бързо, използва се за шумоподтискане и премахване на духчета), HDR-DNG- снима бързо 9 кадъра в клин и после ги съединява В КАМЕРАТА в една HDR панорама.
 • DualFisheye Plugin - като горното, но снима по-бавно. Предимство- има приложение за мобилен телефон.
 • Interval shooting (вградено в приложението)- за снимане на таймлапс

Малко от нещата, за които съм ползвал камерата:

 • Заснемане на виртуални турове с много точки;
 • Заснемане на панорами от необичайни гледни точки - ниски, високи, изнесени;
 • 360 градуса таймлапсове;
 • Заснемане на строителни обекти за авторски надзор по част архитектура/ конструктивна;
 • Занимателни снимки тип "малки планетки";
 • Снимки по време на трекинг от природни забележителности;
 • Групови снимки на хора- един интересен спомен за всички.
 • Оригинални селфита, които хващат поглед!

Предимства на Theta Z1:
- Малка, лека и лесна за пренасяне;
- Лесна за използване;
- Снима в RAW формат;
- Предлага възможност за интересни гледни точки (ниска, висока, изнесена) и специфична "визия" на снимките;
- Възможност за снимане на 360 видео;
- Възможност за дистанционно управление от телефона;
- Поддръжка на плъгини от различни разработчици;

Недостатъци:
- Няма възможност за смяна на батерията ако се е изтощила и не може да се добавя карта памет, ако си снимал много и мястото свърши. Версията с 51Gb памет частично решава част от проблема;
- Поради двата fisheye обектива, човек трябва да е много внимателен как ползва камерата;
- Резолюцията може да е по-голяма;
- През лятото на открито и при продължително снимане загравя доста (черна е) и може да се самоизключи.

p.s. Към момента на ревюто излезе Theta X (Януари 2022), която има собствен екран за разглеждане на панорамите и управление, сменяеми батерия и карта памет, както и по-голяма резолюция и стабилизирано видео. Недостатък е по-малкия сензор и липсата на RAW формат за снимките. Може би последното ще се промени в бъдеще с ъпдейт на firmware.

Направил съм съпоставка с Nikon D500 DSLR и Theta Z1 в няколко различни сценария:

1. Горски пейзаж- на фотоапарата е сложен обектив Tamron 10-24mm и е снимано на 10 мм с панорамна глава Nodal Ninja M2 Giga. Резолюцията на крайната панорама е 15000х7500 пиксела, а за примера съм направил размера на двете панорами на 8000х4000 пиксела. Снимано е в RAW формат, обработено с Lightroom и свързано с PtGui. В ляво е фотоапарата, в дясно камерката. Натиснете на снимката, за да разгледате!

2. Слънчев ден на открито. На фотоапарата е сложен обектив Samyang 8mm fisheye- резолюция на крайната панорама 12000х6000 пиксела. За примера съм направил размера на двете панорами на 8000х4000 пиксела. За всяка камера е направен отделен цветови профил. Снимано е в RAW формат, всяка камера е направила 9 кадъра през 1EV, обработено с Lightroom, Sns-HDR и свързано с PtGui. В ляво е фотоапарата, в дясно камерката. Натиснете на снимката, за да разгледате!

3. Интериор с естествена светлина. На фотоапарата е сложен обектив Samyang 8mm fisheye- резолюция на крайната панорама 12000х6000 пиксела. За примера съм направил размера на двете панорами на 8000х4000 пиксела. За всяка камера е направен отделен цветови профил. Снимано е в RAW формат, всяка камера е направила 9 кадъра през 1EV, обработено с Lightroom, Sns-HDR и свързано с PtGui. В ляво е фотоапарата, в дясно камерката. Натиснете на снимката, за да разгледате!

От примерите до момента могат да се видят няколко неща:
* Фотоапаратът има очаквано предимство в динамиката, контраста и детайла, особено в сенките.
* Theta Z1 се държи доста добре спрямо големия си брат, и ако човек не приближава, визуалното усещане е доста подобно!

Следващият пример е от един , таймлапс на Рилски езера, докато снимам гигапикселова панорама. Theta Z1 правеше снимка всяка минута в продължение на 4 часа. Беше свързана с външна батерия. (НЕ ПРАВЕТЕ това, когато има /силен/ вятър, освен ако не сте се уверили, че сте укрепили камерата добре, защото води до чупене на камерата и скъп ремонт!)

От подобни таймлапсове стават страхотни снимки, в които се събират N на броя в 1:

Theta Z1 може да се ползва за правене на виртуални турове с доста голям успех. Следващият пример е сниман с DualFISHEYE RAW в режим HDR-NDG (снимане на 9 кадъра и свързване след това в камерата в един HDR файл). Натиснете на снимката, за да разгледате!

Една доста стара, но интересна виртуална разходка от въздуха, показваща възможностите на една малка и лека портативна камерка (в случая първа версия Theta): ТУК

Като финално заключение мога да кажа, че камерата си заслужава- ако сте любител, за да се радвате на фотографията и панорамите, а ако сте професионалист- да използвате по-задълбочено като още един инструмент от арсенала си.

В снимките от галерията може да разгледате различни варианти за ползване и захващане на Theta Z1- на дълъг монопод (Nodal Ninja Travel Pole), на монопод, стъпил на малък или голям статив (за по-висока гледна точка), с клампа върху парапет на 90 метра над земята и т.н. Снимки от заснемане на интериори и сгради, както и в режим таймлапс сред природата. Могат да се видят и два варианта на quick release решения, подходящи за камерата.