Как!? Да снимаме ГИГАпикселови панорами


Много хора ме питат КАК?! се снимат такива големи снимки? Реших да отговоря на този прост въпрос и същевременно не много!

 My Instagram | #Nikon | #Tamron | #Benro | #Clauss | #NodalNinja | #Panosociety

Късият отговор- правиш много кадри с дълъг обектив и после ги събираш в 1 голям кадър! Космос!

Дългият отговор - не е ЧАК толкова просто, макар и да не е ракетно инженерство.

Какво ни е нужно като ХАРДУЕР?

Има три основни неща и няколко второстепенни. Основните са най-големия и тежък статив и най-дългия обектив, които може да си позволите + телеконвертор 2х (колкото повече, токова повече) + панорамен робот ( моторизирана панорамна глава- не е задължително, но е много препоръчително). 

Имало е време, когато съм имал робот, но съм нямал обектив. После съм имал обектив, но съм нямал робот. Накрая събрах комплекта и нещата започнаха да се случват.

Второстепенни неща- "хубав" апарат( с много мегапиксели и възможност да снима с малко шум на висока светлочувствителност) и бърз компютър( участват всички компоненти- хард диск, процесор, видео карта, RAM памет), за да може да съберете хилядите снимки.

Какво е нужно като СОФТУЕР?

Подходящият софтуер ( разликата във времето за събиране само от софтуера може да е 15 пъти) и подходяща хостинг компания, която да "приюти" вашата готова гигапикселова панорама, за да могат хората да я видят са също съществени неща.

Нека разгледаме нещата по-подробно.

Обектив

С най-голямо удоволствие бих закачил 600/4 с телеконвертор 2х, но това е 5 цифрена комбинация и не е по всеки джоб.

Снимал съм гигапикселови панорами с 58/1.4,  200/4, 70-200/2.8, 300/2.8 (+2х ТС), Tamron 150-600 G2 според различните нужди. В галерията ще видите примери от различните установки. Може би бях един от първите хора в България, които се сдобиха с Tamron 150-600 SP f/5-6.3 Di VC USD G2. След дълго четене на ревюта реших без да съжалявам, че това е най-подходящия за нуждите ми обектив. Факторите, които бяха определящи- тегло, прецизна стабилизация, цена, леснота за боравене и държане от ръка. Обективът идва с крак, който завършва с arca-swiss плочка, което е голям плюс.


Статив

При гигапикселовата фотография и фактът, че се ползват в общия случай доста тежки телеобективи, е важно да има баланс на системата и стабилна основа, на която да "стъпи".  Имам 5 фотостатива, но си позволявам да ползвам само 2 за "сериозна" работа. Единият е статив Benro A4770TN (алуминиево-магнезиева основа) и CLAUS панорамен статив (нещо съвсем различно и специфично от обикновен статив). Понякога, когато трябва да се съобразявам с габаритите на багажа, снимам със стабилен карбонов статив и смъкната централна колона, без да ползвам ябълковидната му глава.

За CLAUS панорамен статив е характерно, че има много масивна и тежка чугунена глава и алуминиеви крака, които завършват с гумени тапи, от които могат да се извадят спайкове.  Има и механизъм за заключване на позицията на краката, което за панорамните фотографи е много полезно, особено ако се снима на тясно място.

Камера

FX камера или DX камера? Тук нещата са 50/50. Или имате пълноформатна камера с много мегапиксели и снимате по-малко кадри, или кроп(ка) камера с два пъти по-малко мегапиксели и снимате повече кадри. Единствено ако кроп камерата не е топ модел и няма нисък шум на високо ISO, вариантът с пълноформатната камера би бил по-добър. Защо? Снима се на високо ISO поради няколко причини. Обективът трябва да се затвори, препоръчително на F/9-11. Скоростта трябва да е поне колкото дължината на обектива, т.е. ако снимате с камера с кроп фактор 1.5 на 600 мм, скоростта е минимум 1/1000. Това даже и в слънчев ден при F11 вдига доста ISO-то, за да направите правилна експозиция.

Задвижващо устройство

Човек може преспокойно да направи от ръка 80 кадъра на 200 мм и да си ги сглоби на панорама. На 600мм FX (900мм на DX) нещата вече не стоят така. Зрителният ъгъл е 1.5 градуса за вертикално ориентирана камера. Трябва си прецизно местене, ако искаме да имаме въобще някакъв резултат, не говоря за добър. Тук идват на помощ моторизираните панорамни глави/роботи. Ползвам съм две- Seitz VR Drive 2 (любезно предоставена от Димитър Караниколов) и Panocatcher Maestro3 HD. Първата е еднa от най-добрите, които може да ползвате въобще, като това включва надеждност и разнообразни конфигурации. Втората глава има много добри качества като прецизност и товароподемност, но по-малко опции за конфигурация и по-бавна такава (изисква се мобилен телефон). Разликата в цената е 5 пъти.


Могат да се ползват и специализирани решения като Rodeon Pixplorer500, където роботът върви заедно с отлично калибрирана камера и всичко се случва автоматизирано.


Напоследък много обичам да снимам гигапикселови панорами с най-добрата ръчна панорамна глава Nodal Ninja Ultimate M2 Giga (код за отстъпка в края на статията*). Има ограничения, които ще спомена, но ще започна от предимствата. Най-голямото: работи при всякакви температури и атмосферни условия, няма нужда от батерия, телефон и т.н. за конфигурация. Изглежда доста "извънземно", но като свикне човек с всички копчета и врътки, всичко си идва на място. Недостатъкът е, че може да се ползва най-много 450мм обектив за кроп камера или 700мм в портретен режим за пълноформатна камера.


Софтуер

Ползваният от мен софтуер е PtGui Pro v.12. Пробвал съм и друг известен софтуер, но "бързината" ме възпира всеки път.

Интересното и полезното е, че може да си направите "решетка" на сниманите кадри и след това да заредите тази конфигурация в софуера и той да знае всеки кадър къде се намира. Това МНОГО помага за бързото сглабяне на панорамата и без този файл е почти сигурно, че не ви чака нищо хубаво. XML конфигурацията може да се генерира от хардуера на панорамната глава или онлайн. Ползвам второто, когато снимам с ръчната панорамна глава.


Когато заредите 1000+  кадъра, софтуерът използва на макс хардуера на компютъра. Съвсем добре изпълва на пълен предел 16 ядра и 64 Гб RAM памет + 8 Гб памет на видео картата. Получава се файл с големина 12-25 гигабайта. Благодарение на хардуерната акселерация на последните версии на Photoshop, както и NVMe SSD паметта, такъв файл се движи като картинка за web.

WEB презентация

Снимали сте, свързали сте всичко, сега остава и да успеете да го покажете на останалите хора. Изглежда просто- имате си уеб сайт, хостинг, качвате и показвате. Преди 10 години нямаше да има проблем. От известно време повечето компании имат ограничение на inodes, т.е. може да качите макс 150 000 файла примерно на хостинга, без значение от техния размер. Това означава 6 броя 10 гигапикселови панорами (всяка е "нацепена" от софтуера на около 25 000 малки снимки).

Не е много оферта! Едно от решенията е да хоствате панорамата в някой облак или на собствен сървър. Аз използвам Amazon S3.

Най-известните софтуери, които могат да "нацепят" голямата снимка на десетки хиляди малки снимки и да я покажат на останалите хора, са Pano2VR и krpano. Ползвам и двата според нуждите.

Накратко това е процеса на снимане и подготвяне за гледане на гигапикселови панорами.

Ако сте решили да снимате гигапикселови панорами е нужно да си отговорите на следните въпроси:

- От коя позиция ще е най-добре да се снима панорамата? Има ли добра видимост (пречещи дървета и т.н.) и безопасно ли е (от всякакво естество безопастност)? Ще стоите на мястото с часове, по вероятност сам, и това не е маловажно!

- Имате ли време, за да настроите и сглобите всичко и да снимате поне час? Всичко ли сте взели?

- Ще ви стигнат ли картите памет и батериите на фотоапарата и робота?

- В какъв режим да снимате?

- От коя страна трябва да започенете да снимате по залез и от коя по изгрев?

- Кога е по-добре да се снима на редове и кога на колони?

- Какво ще направите, за да стабилизирате статива с панорамната глава и фотоапарата? Как да намалите влиянието на вятъра? На открито и високо място, от каквито се снимат подобни снимки, поривите на вятъра могат да бъдат доста силни.

- Ще успеете ли сам да пренесете всичко до мястото на снимки? Понякога се налага сериозен трекинг.

- Имате ли достатъчно място на хард диска и мощен компютър, за да сглобите панорамата?

- Кой софтуер да използвате за прецизно планиране на снимката?Някои от сниманите от мен гигапикселови панорами може да разгледате ТУК!

Снимка на София от Копитото

Гигапикселова снимка на Велико Търново

Брашов, Румъния и много други...

На този сайт може да разгледате и 360 градуса панорами от различни интересни места:

https://panomagic.eu/360/

*Ако сте решили да закупите оборудване за панорами на  Nodal Ninja и сте в Европа, може да се възползвате долния купон за 5% отстъпка  от сайта на  Panosociety.